за нас

worldances

Ние, малкият, но вдъхновен екип на Worldances, сме изключително щастливи, че най-накрая вдигнахме завесите на нашата виртуална танцова сцена.

Надяваме се, че при нас ще откриете интересна информация за различни танцови стилове и личности, отдадени на изкуството. Стремежът ни ще бъде да обхванем максимално разнообразни танци и да ви представим къде в България бихте могли да се докоснете до тях.

Ще се радваме да споделяме заедно обичта към танца като пространство за себеизразяване и свобода.

танцът

Танцът съществува в многообразни форми и, независимо дали е ритуален, салонен, или сценичен, той винаги е олицетворение на красота и хармония.

Танцът е движение, подчинено на ритъма, а ритъмът, по думите на примабалерината Алисия Алонсо, “се е родил у човека още с първите удари на сърцето”.

Наричат танца още “зрима музика”, “оживяла живопис”, “одухотворена скулптура”. “Красивите стихове, танцът и музиката правят от сто наслади една единствена”, така изящно обрисува изкуството философът на Просвещението Франсоа-Мари Аруе, по-известен като Волтер.

worldances в социалните мрежи

фейсбук група
“танцов свят”

фейсбук

инстаграм

имейл

любопитни факти

Танците имат редица положителни ефекти върху мозъка. Когато танцуваме, стимулираме т.нар. растежни фактори – естествени протеини, които влияят на клетъчно ниво и забавят процеса на стареене.

В проучване, публикувано в Journal of Neuroscience & Biobehavioral Reviews, изследователите стигат до извода, че танците укрепват връзката между двете мозъчни полукълба и стимулират невропластичността – способността на мозъка да формира нови невронни връзки за промяна и адаптация.

Танцуването се препоръчва при редица неврологични заболявания, вкл. инсулт, болест на Паркинсон и церебрална парализа.