Спортните танци са състезателни танци, които се изпълняват по строго определени правила. Те включват 10 танца в 2 категории по 5 танца. Стандартни танци – английски валс, танго, виенски валс, фокстрот и куикстеп. Латиноамерикански танци – румба, самба, чача, пасо добле и джайв.

През 20-30 год. на 20. век в Европа латиноамериканските танци стават все по-популярни. Те са създадени върху народно-песенна и танцова основа и са разнообразни като ритъм и темпо – от бавно до бързо. Латиноамериканските танци обединяват 3 култури – индийска, испано- португалска и африканска. Много от популярните танци произлизат от Латинска Америка – самба, румба, чача, като към тях се прибавят европейското пасодобле и северноамериканският джайв.

Характерни черти за тези танци са пищност, енергичност и страст, невероятна координация, отлично чувство за ритъм, силно изразено движение на бедрата и таза и по-свободното общуване между партньорите.

Защо тези танци са интересни и полезни за изучаване и изпълняване?

  1. за здраве и външна привлекателност
  2. за пластичност и артистичност
  3. за настроение
  4. за хубава фигура и елегантна походка.

В древността се е вярвало, че танците имат магическо въздействие върху човека. Нашите предци танцували около болен човек, за да прогонят злите духове. И днес в някои африкански племена танците са ритуал преди лов или сватбена церемония.

Кратки характеристики на отделните латиноамерикански танци:

Румбата е основният латиноамерикански танц, привнесен от тъкмнокожите роби от Куба. Мелодията на танца остава на втори план за разлика от ритмите от ударите на тенджери, лъжици, бутилки и др. Характеризира се с подчертани движения на бедрата. В съвременния си вид румбата е оформена от американския учител по танци Пиер Маржоли, който при посещението си в Куба забелязва, че момичетата, с които танцува, правят акцент на втория удар от такта. На първия удар те подчертавали движението на бедрата си. Танцът се изпълнява в бавно темпо и е много романтичен. За румбата, както и за друг кубински танц – чача, е важно стъпването през пръсти към цяло стъпало.

За чача е характерно, че ритъмът на танца е 120 удара в минута и е 2 пъти по-бърз от биенето на сърцето.

Самбата е бразилски танц,танцува се с характерно пружиниращо движение на таза напред и назад (баунс), а тялото се отклонява само в горната си част. Инквизицията  обявява самбата за греховен танц, защото партньорите непрекъснато се докосвали.

Пасо добле е испански танц и означава “двойна стъпка”. Главната роля е на мъжа, който изобразява тореадор и общува с жената като с красив плащ при борба с бика. Танцът се отличава с бърза смяна на пози и движения, устремни и динамични въртения и ясни и ритмични удари на краката в пода.

Джайв е афроамерикански танц и представлява разновидност на суинга. Той е един от най-сложните и свръхскоростни танци. На състезанията журито преценява физическата и емоционална издръжливост на танцьорите.

Има и други разновидности на т.нар. латино танци като салса, меренге, мамбо, бачата, но те не влизат в програмата на спортните танци в раздел ” латиноамерикански танци”, а спадат към групата на т.нар. „социални танци”.