“Изтръгнати: пътуването на джаз танца” на Хадифа Уон е част от програмата на фестивалите Master of Art и Sofia Summer Fest.

Преди да започне да се занимава с режисьорска и продуцентска дейност, Хадифа Уон е част от London Studio Centre, където в продължение на 10 години се запознава с различни танцови стилове. Самата тя признава, че зад идеята ѝ за създаване на филма стоят все още незаличените предразсъдъци спрямо тъмнокожите изпълнители и ограничените възможности за изява пред тях. Това обаче не натоварва филма с темата за т.нар. “политическа коректност”, а за пореден път утвърждава идеята за обединяващата сила на изкуството, което надскача всичките ни външно наложени различия.

Изключително красивият филм на Уон разказва историята на джаз културата и по-специално на джаз танца още от зараждането му, като обръща специално внимание на социо-културния контекст по време на формирането и развитието му. Уон откроява значимостта на темата за импровизацията в джаз танца за разлика от кодифицираните норми на класическия балет. Импровизацията е духът, характерът на джаза, което е дълбоко вкоренено още във вярванията на африканските племена и ритуалната им култура.

Всяко африканско племе имало свои танци с определени ритми, свързани с различни събития, които се влияели дори от годишните времена. Преселвайки се в САЩ, тези племена възстановили своите празници, обичаи и традиции. Характерните за африканската джаз музика барабани били заместени от пляскания в дланите и причуквания с краката по пода. Влияние върху танцовите форми оказали също и ирландските, шотландските и английските преселници.

Джаз танцът е резултат от продължилото 300 г. взаимно проникване на две музикални култури – европейската и западноафриканската, които си влияят и се асимилират. Той се обособява като самостоятелен стил, преминавайки от битовия, фолклорен танц през сценичния, театрален танц.

В съвременния джаз танц могат да се открият елементи на класическия и модерния танц, акробатиката, шоуто, народната хореография – особено от примитивния африкански танц и индийските танци. Характерна особеност за този стил е развитието на гъвкавост и пластика на цялото тяло и отделните му части. Това се получава благодарение на свободата на движенията на тялото по хоризонтали и вертикали на сценичното пространство.

Джаз танцът разкрива индивидуалния стил и оригиналност на изпълнителя. За това допринасят хореографите, използвали този стил в различните му разновидности в своите произведения. Едни от първите известни изпълнители и хореографи са Катрин Дънам, Жозефина Бекер, Гас Джордано, написал първия учебник за джаз-танца. Други изтъкнати хореографи са Джеръм Робинс, Агнес де Мил, Дорис Хъмфри, Лестър Хортън, Боб Фос, Алвин Ейми, Иржи Килиан, Мат Матокс и др.

С “Изтръгнати: пътуването на джаз танца” Хадифа Уон си поставя за цел да преодолее и своите собствени предразсъдъци, към които според нея са уязвими повечето тъмнокожи танцови артисти, а именно: възприемането единствено на класическия балет и кънтемпорари като истинско изкуство, а степ, хип-хоп, джаз – просто като забавление.

Филмът ни предлага нов поглед към танцовите стилове на африканската диаспора и отдава почит на влиянието, което те оказват върху световната култура.