Николай Цискаридзе

Наричат руския балетен артист от грузински произход Николай Цискаридзе “истински крал на танца”. С красивата си осанка, елегантност и благороден аристократизъм той е роден принц. По думите на балетмайстора Юрий Григорович руският балетист създава забележителен образ на Зигфрид от “Лебедово езеро” и неслучайно скулпторът Анатолий Данаилов го обезсмъртява в порцеланова статуетка тъкмо в тази роля.

Мая Плисецкая

В деня, в който великата прима на руския балет Мая Плисецкая трябва да навърши 90 г., съпругът ѝ Родион Щедрин открива нейния паметник в Москва. Скулптор е Виктор Митрошин, който я изобразява в една от любимите ѝ роли – Кармен.

Плисецкая и Митрошин се запознават на изложба в Париж и, очарован от нея, той решава да ѝ направи и подари статуетка по случай 90-годишния юбилей. За съжаление тя напуска този свят преди това. Поради тази причина Митрошин и архитект Алексей Тихонов създават паметника, посветен на Плисецкая. Той е украсен с фотографии от различни нейни спектакли.

Ана Павлова

През годините естетическите критерии за фигурата и качествата, необходими за развитието и триумфа на една балерина, се променят. Има изисквания обаче, които остават задължителни за всяко поколение. Изтъкнатата руска балерина Ана Павлова притежавала изключителен талант, но най-силно впечатление правели дългите и красиви ръце и особено тънкият глезен и силно изразен падиом (извивката на стъпалото).

Павлова е изобразена и в статуя, която краси Victoria Street в Лондон.
Статуята е поставена на върха на новоизграден театър през 1911 г., но се твърди, че Павлова вярвала, че ако я види, това ще ѝ донесе лош късмет и затова избягвала да поглежда към нея.
Статуята е свалена през 1939 г., а през 2006 г. на нейно място е поставена реплика с шипове на главата и краката с цел да възпират нашествието от гълъби.

Николай Цискаридзе, Мая Плисецкая и Ана Павлова