Майкъл Джексън ще си остане една от най-противоречивите личности в света на шоубизнеса. Обожаван и мразен, името му завинаги ще се свързва с безпрецедентни успехи на световната музикална сцена и с рекорден брой продадени копия от култовия му албум Thriller през 1982 г.

Мнозина музиканти и танцьори признават, че именно той е техен вдъхновител и не отричат влиянието му върху своята музика и танци.

Джексън е известен не само с характерния си стил на пеене, но и с индивидуален почерк в танцовите хореографии на концертите си. Много от движенията с негова запазена марка и до днес вдъхновяват изпълнители в най-разнообразни танцови жанрове.
Подбрахме някои впечатляващи хореографии в напълно различни стилове.

Може и да не ви се вярва, но стилистиката и музиката на Джексън е интерпретирана и на балетна сцена.

През 2000 г. режисьорът Никълъс Хитнер заснема филма “Пътят към славата”, в който разказва за група млади балетни артисти с различен произход, които се записват да учат в балетна академия в Ню Йорк. Филмът разглежда трудностите и препятствията, с които се сблъскват младите артисти по пътя към успеха.

 

Може би един от най-подходящите стилове за интерпретация на характерната танцова техника на Майкъл е т.нар. попинг. Попингът е уличен танц, причислява се към техниките на хип-хопа и е с произход Оукланд, Калифорния. Типично за него е бързото свиване и отпускане на мускулите, за да се постигне ефект на насеченост в движението или приплъзване. Често този танц се свързва с роботски движения или такива на забавен каданс. Танцува се на електронна музика и дъбстеп.

 

Оказва се, че смесването на различни стилове става все по-популярно сред танцовите фенове. Салса с хип-хоп по музика на Майкъл Джексън е особено добра комбинация. Салсата е вероятно най-разпространеният социален танц в света. Води своето начало от кубинските улични танци. Наименованието буквално означава “сос” (salsa) или вкус. Повече за салсата очаквайте в отделен материал, както и къде в София можете да се запишете на салса и хип-хоп и кои са основните направления в тези стилове.

 

През последните години телевизионните танцови формати по света набраха голяма популярност. И в България имахме удоволствието да гледаме танцовите подвизи на известни личности и професионалисти. Една от най-големите звезди в тези формати Дерек Хъф е професионален танцьор по латиноамерикански и стандартни танци, актьор и хореограф, участва в много сезони на най-известното танцово риалити в Америка Dancing with the stars. Представяме аржентинското танго на Дерек и партньорката му по музика отново на Майкъл. Повече за историята и произхода на тангото и особеностите на т.нар. “танго архентино” може да прочетете тук.

 

Парчетата на Майкъл са особено подходящи като ритъм и за един от най-динамичните латиноамерикански танци ча-ча. Ча-ча става популярен през 40-те год. на 20 в. като разновидност на мамбото. Произходът на танца отново е Куба. През 40-те и 50-те години на 20 в. кубинската столица Хавана била особено оживено място, където богатите и известните личности обичали да прекарват почивката си. Много популярни по това време американски танцови трупи и латино оркестри изнасяли шоу-програми в казината в Хавана. Така се зародило мамбото, а по-късно като негова разновидност и ча-ча.

Както вече споменахме, много от най-известните парчета на Майкъл Джексън са именно в ритъма на ча-ча 4/4. Убедете се сами, като изгледате ефектния танц на професионалистите в латиноамериканските танци Кирил Белоруков и Виктория Харченко.

 

Майкъл е повлиял на много танцьори по света, но кой е вдъхновил самия него?

Оказва се, че може би най-емблематичното за хореографиите му движение “лунната походка” всъщност е заимствано от един от най-известните джаз танцьори в края на 30-те години на 20 в. Каб Келъуей и степ танцьора Бил Бейли.

 

Още по-куриозно обаче е, че прототип на легендарната стъпка може да се търси още в природата. Тропическата птица червеноглав манакин, която се среща в Коста Рика, използва подобна стъпка в ритуала си за ухажване на женските.