Захари Нанков

Представяме ви Захари Нанков – танцьор, преподавател по танци и основател на танцово студио Hyphers.

Захари е завършил АМТИИ с магистратура “Балетна режисура”, а понастоящем е докторант към катедра “Хореография” в ЮЗУ “Неофит Рилски”, където води курсовете по “Методика на преподаване на модерния танц” и “Сценична практика” .

Интересите му в областта на танцовото изкуство не се ограничават до конкретен стил, въпреки че първоначално е бил фокусиран основно върху хип-хопа и уличните танци. В момента стиловете, с които се занимава, са класически, модерен, съвременен, джаз и уличен танц.

През 2008 г. Захари основава танцово студио “Hyphers”. През годините интересите му се обогатяват и постановките, които прави, вече стават по-стилизирани, усещат се влияния и от други танцови стилове и форми, като голяма заслуга за това има разработеният от г-жа Цветанка Гергинова Принцип “Еспирал”.

В момента Нанков води различни часове, посветени на стиловете в уличния танц, също така джаз/степ и съвременен танц.

Ето какво ни отговори Захари на въпроса дали всеки може да се запише в неговото студио, независимо от възраст, физически данни, наличие или липса на някаква танцова или спортна подготовка.

“Да, затова са различните групи, а и като цяло танцът е нужно да бъде достъпен за всички и всеки сам да открие стила или стиловете, които му прилягат най-добре и в които се чувства истински щастлив. Всяка предишна подготовка може да е както плюс, така и минус. При първото си посещение в която и да е зала, човек е добре да бъде като бял лист – без каквато и да била предварителна настройка.
В студиото се обучават както деца, така и възрастни – от 7 до 50 г.”

Захари Нанков

Попитахме Захари какви са актуалните предпочитания на любителите танцьори относно стилове и тенденции.
Според него дори и нещо да доминира като търсене в определен момент, има стилове, които запазват относителна постоянност и стабилност. В момента сред тийнейджърите K Pop е движението, което се разраства с бързи темпове. Уличните танци в последните години също бележат голям подем.

Социалните танци (латино, суинг и др.) обичайно са силно търсени, там възрастовата граница обаче е по-висока.
Класическият танц, практикуван любителски, е предпочитан основно от деца.
Захари изрази съжаление от сравнително слабия интерес към модерния танц, който се практикува на малко места в България.

Като лично наблюдение Нанков сподели, че групите от хора, които се ориентират към нещо конкретно, в много редки случаи експериментират с други стилове.

Според него смесването на различни стилове и техники в танцовото изкуство е неизбежно и е източник на нови идеи и подходи. Негативната страна на тази тенденция обаче е, че “в разчупването на модела и в революцията обикновено се губи опорната точка. Увлечени в устрема да създадем нещо ново, ние събаряме и прекъсваме нишки, а това е необратимо.”

Нямаше как да пропуснем да попитаме Захари как се е отразила пандемията на работата в танцовото му студио.

Изненадващият отговор беше, че наред с неизбежните негативни последствия, са се случили и хубави неща, които при други обстоятелства е нямало да изглеждат по същия начин.

Завършваме с прекрасните думи, с които Захари призова всички, които се колебаят дали да започнат да се занимават с танци заради възраст или недобра физическа подготовка. Присъединяваме се към посланието и благодарим на Захари за чудесния разговор и отдадеността на танца.

“Танцът няма възраст, а чувството и свободата, които дава, не могат да се сравнят с нищо друго.”

 

За връзка със Захари и танцово студио “Hyphers”: STUDIO HYPHERS