Школа за сценични изкуства “Essence”

Школа за сценични изкуства “Essence”

Град: София

Видове танци:
модерен танц
спортни танци
народни танци

Описание

Представяме Камелия Цветанова, основателка на школата по изкуства Essence в София, която ще ни разкаже повече за танцовите курсове, които се предлагат при нея, и защо е важно да започнем да танцуваме точно сега.
1. Разкажете малко повече за това какви стилове танци се изучават във Вашата школа за изкуства.

В нашата школа по изкуства Essence стиловете танци, които се изучават, са спортни танци към КСТ „Дъга“ и модерен и джаз балет към “Dani dance studio”. А скоро очаквайте и часове по народни танци за деца.

2. Какво дава танцовото изкуство на децата според Вас? С какво ги обогатява, на какво ги учи?

Танцовото изкуство учи децата предимно на дисциплина, отговорност, постоянство, на това да не се притесняваш да изразиш себе си. Освен това децата разбират, че трябва да работиш упорито, за да постигнеш определена цел, което със сигурност ще им помогне и в живота.

3. В школата предлагате и танци за възрастни. А за тях защо е важно да танцуват? Какво бихте казали на “порасналите деца”, които се колебаят дали да се запишат на танци, за да ги привлечете?

Танците те пренасят в друг свят – свят на красота и релакс. Смятам, че в напрегнатото ни ежедневие това е едно от най-важните неща: човек да успее да разпусне и да събере нова позитивна енергия за следващия ден. На „порасналите деца“ бих казала: „Не се страхувайте да опитате и ще ви хареса!“ Много често чувам: “Ама вече възрастта ми не е подходяща за такава дейност или всички танцуващи сте слаби, а аз не и не мога!”
На всички вас, мили дами, искам да кажа: “За това да се чувстваш добре, няма възраст, стига да опиташ!”

4. Кои са Вашите любими стилове танци? Имате ли любими танцови артисти?

Моите любими стилове танци са латиноамериканските и най-вече пасо добле. Колкото до танцовите артисти, смятам, че Майкъл Дамески е уникален танцьор. Габриеле Гофредо и Ана Матус, Грациано Ди Прима, Дерек Хъф, балет Тодес са също сред любимите ми.

5. Освен подготовка за състезателна и професионална дейност, в последните години се популяризира и т.нар. “социално танцуване”. Клубовете по салса, суинг, аржентинско танго създадоха общества от любители, които организират събития и се събират да танцуват и извън танцовите зали. Какво е необходимо според Вас, за да се популяризира социалното танцуване и на спортните танци, които се преподават във Вашата школа?

Според мои наблюдения много дами смятат спортните танци за много трудни, а господата твърдят, че мъж да танцува, не е „мъжкарско“. Но мисля, че ако се популяризират събития в тази насока – като бални танци и латино за любители например, би се получило.

6. И да завършим малко по-философски. Живеем в условия на пандемия вече втора година. Вярвате ли в изкуството като опора и антидот в такива кризисни времена и най-вече дали хората ще осмислят по-добре потребността от него именно сега?

Абсолютно! Чрез изкуството хората се откъсват от реалността и започват да мислят по-позитивно! Трябва често да го правим! За съжаление обаче изкуството е на последно място в йерархията на човешките потребности и често е пренебрегвано. Във времена на криза хората се опитват да си подсигурят физиологичните потребности и сигурност и едва след това мислят за духовната „храна“. Вярвам обаче, че това ще се промени.

Заглавие

Go to Top