Руските народни танци се отличават с богато разнообразие и колорит и са свързани с народните игри, старинни обреди, песни и хороводи. Те се развиват в три основни жанра – хороводи, пляски с импровизационен характер и танци с установена последователност – кадрили. Хороводът е основният и най-разпространен жанр.

През 1948 г. руският балетмайстор Надежда Надеждина създава ансамбъл “Берьозка”. По народната песен “В поле берёзка стояла” тя поставя хоровод с момичета, облечени в дълги сарафани с клонки брезички в ръце. Оттам произлиза и названието на ансамбъла.

По-късно започват да се изпълняват и мъжки хороводи, но особено разпространение имат неповторимите женски хороводи – олицетворение на пролет, нежност и величие на руските жени. Те изпълняват оригинален ход, наричащ се също “берьозка”, на ниски полупалци и леко свити колене, с дълги сарафани, без поклащане и пружиниране, като впечатлението, което оставят, е, че сякаш плуват.

Ученичката на Надеждина – М. Колцова, продължава нейното дело като ръководител и поставя нейните танци. Символ и емблема на ансамбъла е брезичката. Средната възраст на танцьорките е 23 години, като всички те са завършили хореографски училища. Ансамбълът има много гастроли и награди. Характерно за него е, че се набляга не на трикове, а на артистичност и хармония на движенията.