1. Разкажете за това как се роди идеята да създадете танцов клуб “Swingin` Мonkeys”? Как се запалихте по суинга, с какво ви привлече точно този стил?

Здравейте, ние сме Дани и Вели, основатели на “Swingin Monkeys”, винаги са ни допадали танците и културата от 20-те и 40-те години. Появата на партита в България и достъпността на информация от интернет ни насочи и вдъхнови да започнем да се занимаваме с този тип танци. Суинг танците са много като вид и са част от много богата музикална и танцова култура.

2. Всеки ли може да се запише при вас, независимо от възраст, физически данни, наличие или липса на някаква танцова или спортна подготовка?

Всеки е добре дошъл, няма критерии, по които да дискриминираме всеки желаещ да се научи да танцува. 😊

3. На какво се дължи според вас засиленият интерес към суинга и изобщо към винтидж предметите и културата на джаза и суинга от 20-те години на 20 в.?
Особено съм впечатлена, че успяхте да създадете суинг общество и да организирате редовно чудесни събития.

Винтидж културата е препратка към едно идеализирано време, когато популярната музика, сцена и мода са изтънчени, комплексни, изпълнени със смисъл и емоция. Ерата, в която възпитанието е било от значение за всяка прослойка на обществото. Това са неща, които са кът в днешно време. Суинг танците сформираха и показаха една среда, пълна с прекрасни, интелигентни, забавни и изключително лъчезарни хора, без значение от кой клуб са. Изграждането на това общество и култура са плод на труда на много хора в него, ние сме една част от тях.

4.Какво отличава суинга като музика, танц, култура от другите т.нар. социални танци?

Всички социални танци носят със себе си заряда на конкретна култура и момент от времето, в което са били създадени. Танцувайки ги, се пренасяме в този момент. Бихме казали, че суингът се отличава спрямо другите с непринудеността си и жизнерадостта, която може да носи със себе си. Трудно ще видите някой танцуващ на парти да бъде намусен. 😉

5. Наблюдава ли се според Вас смесване на стилове и техники в съвременното танцово изкуство? Интересувате ли се и от други танцови стилове?

Има стилове, които с времето са взимали това онова от суинг танците, Уличните стилове в Америка (хип-хоп, брейк и т.н) са заимствали движения от чарлстон. Спортните танци и акробатичният рок‘н‘рол също са си харесали разни елементи като фигури и акробатики. Дори самите суинг танци все още се развиват покрай съживяването на тази култура на световно ниво през последните трийсетина години.

Линди хоп от Велислава и Даниел

6. Как се отрази пандемията на работата Ви?

Не се отрази особено добре, но това важи за всеки, който организира колективни занимания и събития. Положителното е пък, че останаха наистина запалените и ентусиазирани хора.

7. Какво бихте казали на хората, които се колебаят дали да започнат да се занимават с танци основно заради по-напредналата си възраст или недостатъчно добра физическа форма, за да ги привлечете към танцовото изкуство?

Животът е повече от това да ходите на работа, да се приберете, да си легнете и на другия ден пак същото. Суинг танците не са просто физическо раздвижване след работа. Те са много много повече! Ще се окажете с усмивка на лицето по време и след тренировка, ще откриете едно общество, което винаги ще ви подкрепи. Направо ще се запитате „Къде съм спал/а и съм пропилял/а цялото това време, преди да се науча да танцувам?“. Така че няма време за губене и хайде на танци!

Чарлстон импровизация от Велислава Великова