Дейвид Холбърг, източник: crfashionbook

Дейвид Холбърг е роден през 1982 г. в Южна Дакота, САЩ.

Започва да се занимава със степ и джаз балет на 9 г., а с класически балет – чак на 13 г.

Признава, че първото му вдъхновение е Фред Астер.

Бил е премиер-солист на Американския балет и първият американец на тази позиция в Болшой театър. В момента е артистичен директор на Австралийския балет.

Дейвид Холбърг в балета “Марко Спада”, Болшой театър

През 2017 г. издава автобиография с оригинално заглавие “A Body of Work: Dancing to the Edge and Back” (“Да твориш с тяло. Танц до ръба и обратно”). В нея Холбърг споделя за трудните 2 години, в които не танцува поради контузия в глезена.

Признава, че заради тежката травма е изпаднал в сериозна емоционална криза.

В автобиографичната си книга споделя още, че самотата е голяма част от професията му, защото е направил избора да пътува често на места с напълно непознати за него хора и среда.

Холбърг не крие възхищението си от примата на Кралския балет Наталия Осипова и звездното им партньорство в “Жизел” и “Ромео Жулиета”.

Дейвид Холбърг и Наталия Осипова в балета “Спящата красавица”, Кралската опера

Малките му изкушения са кафето, шоколадовите десерти и уискито.

Какво е сцената за него? – “За мен тя е свързана много повече със съмнения и страх, с неувереност, отколкото с усещане за свобода. Това, което ме мотивира, е работата преди излизането на сцена. Колкото по-малко време остава до спектакъла, толкова по-уплашен се чувствам. И не, не става по-лесно с годините”.