Какво Ви подтикна да започнете да се занимавате с балетна фотография? Каква е историята на първите Ви снимки?

Аз съм доста редовен посетител на Софийската опера и балет. И там случайно, в една от ложите, се запознах с примата Марта Петкова. Тогава едва започвах да снимам в студио, преди това само с пейзажна фотография се занимавах. И някак след няколко разговора стигнахме до идеята, че би било интересно да направим една балетна фотосесия в студио, която се случи много скоро. И се получи много добре! Това бе невероятен старт за мен! След това имаше много сесии с балерините от Софийската опера и Музикалният театър.

Какво е балетът за Вас и какво се опитвате да уловите и предадете чрез балетните кадри?

За мен балетът е висшата форма на танцовото изкуство. Това, което за зрителя, е празник на красотата на сцената, всъщност е резултат на невероятен труд. В моите кадри се опитвам да хвана точно тези моменти на пиково напрежение, в които реално се показва тази невероятна геометрия и грация на танца. Има много красота в балета!

Какво е специфичното при балетната фотография, което я отличава от другите жанрове?

Като във всеки танц в балета има изключително много динамика. За мен основното предизвикателство е да хвана пиковия момент на всяко движение, да замразя този момент. Затова доста често се налага да повтаряме едно и също по по няколко пъти, за да хванем най-точното изпълнение. Търсенето на този синхрон между балерината и фотографа винаги е предизвикателство.

Вярвате ли, че такива изложби могат да привлекат нова публика за балетните спектакли?

Не само вярвам, но и реално го наблюдавам. След изложбата ми във Фотосинтезис много мои приятели не само започнаха да ходят на представленията в Софийската опера и Музикалният театър, но и си записаха децата в балетни училища. Това е много хубаво!

 

ГАЛЕРИЯ С ПОВЕЧЕ СНИМКИ НА ДМИТРИЙ АЛЕКСАНДРОВ МОЖЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ТУК